460true dots topleft 460true false 800http://www.stephbriggsdesign.com/wp-content/plugins/thethe-image-slider/style/skins/frame-black
  • 5000 fade true 60 bottom 30
    Malmaison Manchester Spa
    Malmaison Manchester Spa
  • 5000 fade true 60 bottom 30
    Malmaison Manchester Spa Reception
    Malmaison Manchester Spa Reception
  • 5000 fade true 60 bottom 30
    Malmaison Manchester Spa Treatment Rooms
    Malmaison Manchester Spa Treatment Rooms
  • 5000 fade true 60 bottom 30
    Malmaison Manchester Spa
    Malmaison Manchester Spa
  • 5000 fade true 60 bottom 30
    Malmaison Aberdeen Spa Nail Bar
    Malmaison Aberdeen Spa Nail Bar
  • 5000 fade true 60 bottom 30
    Malmaison Aberdeen Spa Path to Relaxation Room
    Malmaison Aberdeen Spa Path to Relaxation Room
  • 5000 fade true 60 bottom 30
    Malmaison Aberdeen Spa Relaxation Room
    Malmaison Aberdeen Spa Relaxation Room
  • 5000 fade true 60 bottom 30
    Malmaison Aberdeen Spa Relaxation Room
    Malmaison Aberdeen Spa Relaxation Room
  • 5000 fade true 60 bottom 30
    Hotel du Vin Harrogate Spa Reception and Nail Bar
    Hotel du Vin Harrogate Spa Reception and Nail Bar
  • 5000 fade true 60 bottom 30
    Hotel du Vin Harrogate Nail Bar
    Hotel du Vin Harrogate Nail Bar
  • 5000 fade true 60 bottom 30
    Hotel du Vin Harrogate Treatment Room
    Hotel du Vin Harrogate Treatment Room

The Spa in Malmaison Manchester is located in the basement of the hotel; with no elements of natural light available. Originally seen as a problem this became the inspiration for the interior scheme – a dark, moody and warm space providing a unique haven from the bustling city outside. The reception area is approached along a corridor decorated with abstract metallic panels. Spot lights in the corridor soften the black wallpaper and highlights the detailed and intricate pattern, whilst giving warmth and maximizing the reflective quality of the panels. This also helps to draw the eye further down the corridor towards the reception and Spa.

A key design of the Spa was to accentuate the different areas – ‘the Zen lounge’, ‘the nail bar’, treatment rooms, ‘gym tonic’ and tanning room. Beautiful wooden panelling adorns the reception desk and makes features of the existing columns that we had to incorporate in our design. The interior decoration of ‘the nail bar’ and treatment rooms is simple yet stylish, with key pieces of artwork and bespoke furniture combining deep tones of dark wood and black granite. The colour scheme offers an intimate and warm atmosphere, with the strong use of tiles and dark wooden floors underfoot. Chairs and benches are upholstered in cool, crisp aqua colours and inject a flash of colour. Huge walk in showers with stunning ‘mercury’ inspired mosaic tiles are also a key feature. The tanning room, named ‘the lobster pot’ brings an element of the fun Malmaison brand into the Spa.

Located in the lower ground floor of the extension to the Aberdeen Hotel Le Petit Spa occupies a space without windows, surrounded on all sides by corridors linking the lower ground bedrooms. Aberdeen spa sets itself apart from the rest of the hotel with the use of light timber, limestone coloured walls and turquoise tiles in the shower areas of the treatment room and steam room giving a light and warm space influenced by the colours and feelings of Roman baths and the Mediterranean.

Consisting of a reception area, gym, three large treatment rooms, spray tan area, nail bar, relaxation room and steam room the spa occupies an area of the hotel that would usually have been give over to back of house or plant areas due to its lack of natural light. This however is not necessary in this wonderful calm oasis within the lower ground floor. The finishes are warm and inviting and the use of natural timber and faux stone on the floors give the area a spaciousness that would otherwise have been compromised by too dark interiors. The treatment rooms each have showers including one accessible room with a shower and WC and the relaxation room uses feature pendant lights hung haphazardly along one gold wall with a long sheer along a turquoise wall to create and interesting and relaxing area.

The nail bar in direct contrast with the simplicity of the treatment rooms is overly decorated with highly patterned wallpaper and feature lighting over each nail desk. The whole design makes excellent use of dark internal spaces and creates a lovely contrast to the rest of the hotel. It is a spa that is growing in custom and reputation amongst locals and guest.

Once the staff accommodation of the Hotel du Vin in Harrogate the basement area of the corner building of the hotel was re-established as a cosy spa with reception, nail bar, five treatment rooms, steam room and relaxation area.

The space was tiny however the design illustrates an incredibly clever use of space within the restrictions of the structure of the building. The treatment rooms although small are ideal for any form of treatment from massage to spray tans and three rooms have separate showers incorporated into the design.

Design of bespoke joinery that fits within recesses in walls makes great use of tricky areas as storage and display and cupboards hidden behind false panels ensure all the operation items are hidden from guest’s views.

The colours and finishes of the spa make this unique from other designs in its feminine yet slightly domestic feel. The uses of decorative wallpaper in the nail bar and reception and padded leather walls in the relaxation room ensure a softness that seems to expand the areas rather than constrict then with their dark colours. Walls are softened with the padding and teak wood gives warmth to the reception and nail bar.

What was once an unprofitable area of the hotel has now been transformed into a beautiful, relaxing spa that has become a favourite of the guests and locals.